Extra Programma                    


          Windows 8 - Windows 8.1 - Windows 10
 
 
 
Microsoft Windows 8     
 

Windows 8 is flink op de schop genomen, het Microsoft-besturingssysteem dat geïntroduceerd werd in 2012 en de update die in oktober 2013 werd gelanceerd Het nieuwe startscherm vervangt het menu Start van vorige versies. Elke nieuwe versie van Windows roept vragen op.


Werken met Windows 8


Werken met Windows 8 is een geheel nieuwe beleving. Geen traditioneel Startmenu, tegels in plaats van de vertrouwde iconen op het Bureaublad en bediening via een aanraakscherm en/of muis. Dit in combinatie met het fysieke of virtuele toetsenbord. Dit gedeelte nodigt al direct uit de diverse items in de praktijk uit te proberen en te verkennen, waarmee de kennismaking met dit systeem zal worden bevorderd. 
 
 
Nieuw: het Startscherm
 
 
De grootste vernieuwing in Windows 8 en 8.1 is het zogenaamde Startscherm. Nadat u de pc hebt aangezet, verschijnt niet langer het vertrouwde Bureaublad met onderaan de taakbalk en links de knop Starten. U ziet nu het Startscherm, de nieuwe vertrekhal. Linksboven staat de tekst 'Start' en daaronder ziet u een reeks gekleurde rechthoeken. Dat zijn de tegels. Via de tegels hebt u toegang tot verschillende toepassingen op uw computer. U kunt tegels toevoegen. Zijne r meer tegels dan op het eerste scherm passen, dan schoolt u horizontaal om bij de andere tegels te komen. Zeg maar rustig dat u er even aan moet wennen.

Het scheelt misschien als u het zich op deze manier voorstelt: voorheen zag u het Bureaublad met de knop Starten. Die knop gaf toegang tot al uw programma's. Dit heeft Microsoft in Windows 8/8.1 vervangen door het Startscherm. U ziet hier direct een overzicht van al uw programma's (dat zijn de tegels). U kunt ook zaken als contactpersonen en favoriete websites in een tegel op het Startscherm zetten. De tegels kunt u naar wens rangschikken op het scherm.
In Windows 8.1 vindt u bovendien een Startknop linksonder in beeld. Hiermee kunt u vanaf het Bureaublad naar het Startscherm en omgekeerd.
 
 
 
Het Startscherm aanpassen

 
De opbouw van het Startscherm is in wezen bijzonder eenvoudig. U ziet gekleurde rechthoeken. Dit noemt Microsoft tegels. Een tegel kan een app (programma) zijn, maar ook een snelkoppeling naar een favoriete website. Natuurlijk kunt u het Startscherm naar uw eigen voorkeuren indelen.

Klik met de rechtermuisknop op een willekeurige tegel. Bijvoorbeeld de tegel 'Foto's'. Zoals u ziet verschijnt er onder in beeld een balk (de app-balk). Op die balk bevinden zich verschillende opties. Welke opties dat zijn verschilt per tegel. Maar de volgende opties zijn altijd beschikbaar: Losmaken van Start,De app is niet meer zichtbaar in het Startscherm, maar nog wel te gebruiken (via zoeken in apps kunt u het dan bijvoorbeeld terugvinden). Installatie ongedaan maken De app wordt verwijderd van het Startscherm en van uw pc.

Andere opties die u in de blauwe balk tegen kunt komen: Groter, Standaard zijn de tegels in het Startscherm vierkant. Sommige kunt u zo breed maken als twee vierkanten. Dat gebeurt via deze optie.
Kleiner, Maakt van een grote rechthoek een vierkante tegel.

In Windows 8.1 kunt u meer verschillende opties voor de formaten kiezen. Live tegel inschakelen, Sommige apps kunnen actuele informatie tonen. Zodat u bijvoorbeeld het laatste nieuws, het actuele weer of uw recente e-mails ziet. Dat gebeurt als u deze optie gebruikt. Live tegel uitschakelen, Hebt u geen behoefte aan actuele informatie, schakel dit dan met deze optie uit. Aan taakbalk vastmaken, De Bureaublad-apps (Word is daar een voorbeeld van), kunnen op het Bureaublad worden vastgemaakt aan de taakbalk. Zoals u dat van eerdere Windows-versies gewend bent. U kunt daarna deze programma's rechtstreeks vanuit het Bureaublad starten. Van taakbalk losmaken, Een Bureaublad-app van de taakbalk verwijderen.

Het kan gebeuren dat u een app weer aan het Startscherm wilt toevoegen. U doet dit als volgt: open de Charm 'Zoeken' (Windows-toets+Q). Klik met de rechtermuisknop op de bewuste app en kies voor Vastmaken aan Start. Ten slotte kunt u de tegels rangschikken: Klik op een tegel met de linkermuisknop en houd deze ingedrukt. Sleep de tegel naar een andere plek en laat de knop los. U kunt tegels bij elkaar plaatsen in een groep en deze groep een naam geven. Klik op de zoomknop linksonder. Klik nu met de rechtermuisknop op een groep (dat is een blok tegels) en kies daarna voor Naam aan groep geven. Vul een naam voor de groep in en klik op Naam geven. In Windows 8.1 klikt u gewoon op de plaats waar de naam van een groep moet komen en typt u de naam.
U kunt een volledige groep verplaatsen: klik op de zoomknop linksonder. Klik daarna met de linkermuisknop op de groep die u wilt verplaatsen, houd de knop ingedrukt, sleep de groep naar de gewenste plek en laat de knop los.


 
Microsoft Windows 8/8.1 is zo'n uitgebreid programma, dat het lastig is om alle mogelijkheden in één keer te ontdekken. Maar als u de tijd neemt onze artikelen en tips door te nemen in het Thema Microsoft Windows 8/8.1 (Word Gratis Lid van de Polder Academie) dan heeft het programma weinig geheimen meer voor u.
 
 
 
17 video’s van Microsoft Windows 8/8.1,in Nederlands/Duits om te bekijken zijn beschikbaar
 
Video- Windows 8 - voor Senioren Video De Introductie van Windows 8 (NL)
Video- Windows 8 - voor Senioren Video Windows 8 Start Menu  (NL)
Video- Windows 8 - voor Senioren Video Windows 8 Bureaublad & Verkenner (NL)
Video- Windows 8 - Einführung in die Oberfläche (Rainer Schiller) (Deutsch/Duits)
Video- Windows 8 - Bedienung mit Maus & Tastatur vs. Touch (Deutsch/Duits)
Video- Windows 8 - Windows 8 Review (Deutsch/Duits)
Video- Windows 8.1 - Aan de slag met Windows Live  Les 6 Windows Live Writer (NL)
Video- Windows 8.1 - De belangrijkste nieuwigheden in Windows 8.1 (NL)
Video- Windows 8.1 - Windows 8.1 Tutorial (Deutsch/Duits) 
Video- Windows 8.1 - Anpassung und Kontoeinrichtung - (Hilfe,Tutorial,deutsch/Duits)
Video- Windows 8.1 - Neuheiten und coole Funktionen des ersehnten Updates (Duits)
Video- Windows 8.1 - Windows 8.1 Tutorial (Deutsch/Duits) (Tech-Impact)
Video- Windows 8.1 - Windows 8.1 Installation [deutsch/duits] 
Video- Skype - Skype - Installieren, einrichten und anwenden (German/Duits)
Video- Skype - Tutorials: Skype NEU Installieren und einrichten (German/Duits)
Video- GIMP  - Ronde Hoeken in GIMP (NL)
Video- Ccleaner -Je computer versnellen met Ccleaner (NL)
 
 
Microsoft Windows 10
 
Microsoft Windows 10 is zo'n uitgebreid programma, dat het lastig is om alle mogelijkheden in één keer te ontdekken. Maar als u de tijd neemt onze artikelen en tips door te nemen in het Thema Microsoft Windows 10 (Word Gratis Lid van de Polder Academie) dan heeft het programma weinig geheimen meer voor u.
 
 
 
7 video’s van Microsoft Windows 10, in Nederlands om te bekijken zijn beschikbaar
 
Video- Windows 10 - Windows 10 - Beginners Guide [Tutorial]   37.54 min
Video- Windows 10 - CORTANA IN DUTCH (windows 10)    5.36 min
Video- Windows 10 - Telewiki: Windows 10 (Dutch)   14.01 min
Video- Windows 10 - De vijf belangrijkste vernieuwingen in Windows 10   6.31 min
Video- Windows 10 - Windows 10 NL Versie legaal van Microsoft installeren  23.07 min
Video- Windows 10 - How I Edit my Videos with Windows Movie Maker - Overlays, Fonts  & Overlay Video   9.41 min
Video- Windows 10 - Microsoft Windows 10 preview - Hardware.Info TV (NL) 15.32 min