Extra Programma                     


          Windows 7
 
 
 
 
Windows 7      
 
Het besturingsprogramma Windows 7 is nu enkele jaren oud maar nog steeds erg populair. Het verschilt op veel punten van zijn voorgangers.Windows 7 is de opvolger van het omstreden besturingssysteem Vista. Of uw belangstelling er wel of niet naar uitgaat is een persoonlijke zaak maar het is goed om er meer van te weten.Het besturingssysteem van uw computer is meestal al aanwezig bij aanschaf van uw pc of laptop. Vrijwel alle computers draaien een versie van Windows. De recentste versie is Windows 8.1, daarvoor kwamen Windows 8, 7, Vista en XP. Als het goed is heeft uw computer een sticker met hierop de Windows-versie.Zonder sticker kunt u de versie als volgt achterhalen:
 
 
Welke versie heb ik?

In de meeste programma’s kunt u de versie eenvoudig achterhalen door te klikken op Help in de menubalk (als de menubalk niet wordt getoond, druk dan eerst op de linker alt-toets). U klikt dan op iets dat lijkt op Info gevolgd door de naam van het programma.

 
 
Voor Windows XP, Vista en 7

Klik op Start.Klik met de rechtermuisknop op Computer (of Deze Computer). Kies in het menu dat verschijnt voor Eigenschappen. Er verschijnt nu een nieuw venster met informatie over uw Windows-versie.


Voor Windows 8/8.1

Open de Verkenner met de sneltoets Windowstoets+E. Klik in het linkermenu, met de rechtermuisknop op Computer (of Deze pc). Klik in het menu dat nu verschijnt op Eigenschappen. Er verschijnt nu een nieuw venster met informatie over uw Windows-versie.

 
IP-adres

Elke computer die verbinding heeft met een netwerk of internet, heeft een uniek nummer. Hierdoor kunnen computers elkaar herkennen en met elkaar communiceren. Het nummer wordt IP-adres genoemd. Soms kan het handig zijn om uw IP-adres te achterhalen. Dit gaat het makkelijkst via een website die uw IP-adres weergeeft. Een voorbeeld van zo’n website is watismijnip.be of nl.vpnmentor.com.
 
 
Sneller bij uw programma’s
 
Het was u misschien wel opgevallen dat in Windows 7 de taakbalk (de balk onder in uw beeldscherm) een stukje groter is. Hij is ook makkelijker in het gebruik. Zo kunt u er gewoon programma's heen slepen die u vaak gebruikt. Die kunt u vervolgens altijd vanaf die plek starten.


Slepen gaat zo
 
U klikt op het pictogram van het programma, houdt de linkermuisknop ingedrukt en beweegt de muis naar de taakbalk.

 
Opmerking
 
U kunt de taakbalk zelf ook verslepen, bijvoorbeeld naar de linker- of rechterkant van uw beeldscherm. Daar blijft hij dan plakken. Handig bij breedbeeldschermen. Hiervoor moet de taakbalk wel ontgrendeld zijn. Klik met de rechtermuisknop ergens op de taakbalk. Staat er een vinkje voor 'Taakbalk vergrendelen', klik dan op Taakbalk vergrendelen om het vinkje weg te halen.
 
 
Vensters verplaatsen
 
U werkt waarschijnlijk wel eens met verschillende programma’s die tegelijk openstaan. Sleep het ene venster helemaal naar de linkerkant van het scherm en vult het automatisch de linkerhelft van het scherm. Sleep het andere venster naar de rechterkant en het vult netjes de overgebleven rechterhelft.
De sneltoetscombinatie hiervoor is: Windows-toets + pijl naar links of Windows-toets + pijl naar rechts. Makkelijk is ook dat u een venster maximaliseert (groter maakt) door het naar de bovenkant van het scherm te slepen. Sleept u het weer terug dan neemt het weer zijn originele grootte aan. De sneltoetscombinatie hiervoor is: Windows-toets + pijl naar boven of Windows-toets + pijl naar beneden.
 
 
Schudden met een venster

Ook nieuw in Windows 7: Schudden met een venster. Als u schudt met een venster waarin u aan het werk bent, zorgt dat ervoor dat alle andere openstaande vensters verkleind worden naar de taakbalk. Schudden doet u door de muisaanwijzer op de bovenste rand van het venster te plaatsen en met de linkermuisknop ingedrukt (flink) heen en weer te bewegen. Door opnieuw te schudden gaan de vensters weer in hun originele positie staan.De toetscombinatie voor hetzelfde effect is: Windows-toets + Home-toets.
 

Bureaublad snel in beeld

Wat is die geheimzinnige doorzichtige knop rechtsonder in beeld? Klikt u er maar eens op. Alle vensters worden nu geminimaliseerd naar de taakbalk en u hebt uw Bureaublad in beeld. Nogmaals een klik op de nieuwe knop brengt de vensters weer in hun originele positie.
 
 
Windows 7 is zo'n uitgebreid programma, dat het lastig is om alle mogelijkheden in één keer te ontdekken. Maar als u de tijd neemt onze artikelen en tips door te nemen in het Thema Windows 7 (Word Gratis Lid van de Polder Academie) dan heeft het programma weinig geheimen meer voor u.
 
 
18 video’s van Microsoft Windows 7, in Nederlands om te bekijken zijn beschikbaar
 
Video- Windows 7 - voor Senioren Video Hoofdstuk 1 - De Cockpit van uw PC (NL)
Video- Windows 7 - voor Senioren Video Hoofdstuk 2 - Bureau met uitzicht (NL)
Video- Windows 7 - voor Senioren Video Hoofdstuk 3 - Typen en Texten  (NL)
Video- Windows 7 - Aan de slag met Windows Live Foto Galerie (NL)
Video- Windows 7 - voor Senioren Video Hoofdstuk 4 - Paden in Windows (NL)
Video- Windows 7 - voor Senioren Video Hoofdstuk 5 - Pictogrammen en Snelkoppel (NL)
Video- Windows 7 - Aan de slag met Windows Live Movie Maker (NL)
Video- Windows 7 - Aan de slag met Windows Live Writer Les 6 (NL)
Video- Windows 7 - voor Senioren Video Hoofdstuk7-Kijken en Luisteren-Media Player (NL)
Video- Windows 7 - Aan de slag met Windows Live Contactpersonen Les 11 (NL)
Video- Windows 7 - voor Senioren Video Hoofdstuk 11 - Onder De Motorkap (NL)
Video- Windows 7 - Aan de slag met Windows Live Contactpersonen Les 11 (NL)
Video- Windows 7 - De Wereld van Internet Hoofdstuk 14 Twitter (NL)
Video- Windows 7 - De Wereld van Internet Hoofdstuk 5  Google Maps (NL)
Video- Windows 7 - De Wereld van Internet Hoofdstuk 6  Google Earth (NL)
Video- Windows 7 - De Wereld van Internet Hoofdstuk 11 Een eigen Weblog maken (NL)
Video- Windows 7 - Windows 7 Demo Computergebruik voor PC Deel 1 (NL)
Video- Windows 7 - Windows 7 Demo Computergebruik voor PC Deel 2 (NL)