Pc en Randapparatuur                 
 
 

 
 
 
Uitleg over verschillende computeronderdelen en alle apparaten om en aan de pc. Hoe werken ze en hoe gebruikt u ze? Weet u nog niet zoveel van computers en randapparatuur, lees dan eerst het artikel beneden, wat is een computer?.
 

Een computer is een apparaat waarmee u allerlei activiteiten kunt uitvoeren, van het bijhouden van uw administratie, het typen van brieven, het spelen van spelletjes, e-mailen met andere mensen, internetten, text verwerken, rekenen,tekenen, fotobewerken en nog veel meer. Het is een veelzijdig apparaat, dat zelfs in zijn eenvoudigste uitvoering over talloze mogelijkheden beschikt.

Feitelijk is een computer de naam voor de ‘kast’ waarin onderdelen als de harde schijf en de processor zitten. In het dagelijkse spraakgebruik bedoelt men met de computer het geheel van de kast, een beeldscherm, een toetsenbord, een muis en randapparatuur zoals een printer. Een computersysteem bestaat uit allerlei technische onderdelen die in een kast worden samengebouwd. Als gebruiker hebt u doorgaans alleen te maken met de buitenkant van het systeem, waar zaken als de CD- en DVD - speler zitten en soms nog een sleuf voor een diskette. De diskette is niet meer gangbaar dus veel computers hebben er ook geen sleuf meer voor.

Er zijn grofweg drie soorten: een Desktop (kast) die wordt gebruikt samen met een toetsenbord, een muis en een beeldscherm. Een laptop (ook wel Notebook) is een kleine, inklapbare variant die bedoeld is voor gebruik onderweg. Een Netbook (ook wel minilaptop) is zeer compact en daarmee kunt u alleen basisfuncties uitvoeren zoals tekstverwerken en e-mail en internet.
 
 

De onderdelen die er altijd in zitten zijn de harde schijf, de processor, de voeding, een moederbord, het geheugen, videokaart en geluidskaart, een interne modem en allerlei aansluitingen voor bijvoorbeeld USB-sticks en andere opslagapparaten. U hoeft niets van de werking van deze onderdelen te weten om met een computer te kunnen werken.
Een computer werkt met enen en nullen. Vroeger konden daarom alleen programmeurs ermee omgaan. Sinds de komst van besturingssystemen zoals Windows, is computeren voor iedereen toegankelijk geworden. Windows en de concurrent Linux zijn systemen waarmee u de programma’s op de computer kunt starten en waarmee u allerlei handelingen kunt uitvoeren. De nieuwste versie is Windows 8.1, dat wordt geleverd met nieuwe computers en is ook los te koop.

Binnen Windows zitten standaard programma’s waarmee u eenvoudige teksten kunt typen en bijvoorbeeld een tekening kunt maken met behulp van de muis.In Windows XP en Vista zit daarnaast een e-mailprogramma,waarmee u uw mailberichten kunt verzenden en ontvangen.In Windows 7 zit dit niet meer, daarbij zult u zelf aanvullend een Mail -  programma moeten downloaden.
 

Op de computer kunt u programma’s gebruiken. Dat zijn toepassingen met een bepaald doel. Het pakket Office van Microsoft bestaat uit onder meer Word voor tekstverwerking en Excel voor berekeningen en formules en Powerpoint voor Dia-Shows.
Er bestaan programma’s die u moet kopen, zoals Office en bijvoorbeeld het bekende Photoshop. Daarnaast zijn er gratis programma’s in alle soorten en maten. Een gratis concurrent van Office is bijvoorbeeld Open Office.

Het staat u vrij zoveel programma’s op uw computer te installeren als u wilt, natuurlijk met de beperking dat een computergeheugen niet eindeloos groot is. Veel programma’s kunt u tegenwoordig via internet verkrijgen. Dat heet ‘downloaden’, een proces waarmee u de installatiebestanden van het programma kopieert van internet naar uw eigen computer. Vervolgens laat u dat programma alle benodigde bestanden installeren, en kunt u het betreffende programma gebruiken.
Natuurlijk kunt u ook programma’s verwijderen van de computer. Daar zijn speciale hulpprogramma’s voor.
De populairste toepassingen van de computer zijn e-mailen, internetten, fotobewerken, een spelletje spelen en videobewerken.
 
 
 
Een complete bibliotheek die nog geen centimeter dik is. Dat haalt u met een e-reader in huis. Al zult u die bibliotheek aan boeken wel zelf moeten aanschaffen.
Een e-reader is een apparaat waarmee u digitale teksten kunt lezen. Dit kunnen specifieke uitgaves zijn, zoals een boek, krant of tijdschrift. Maar de meeste e-readers kunnen ook pdf's lezen.


Werking

Een e-reader werkt met wat e-ink of e-paper, elektronische inkt of elektronisch papier, wordt genoemd. De technologie erachter is vrij eenvoudig. Het scherm van een e-reader bestaat uit een aantal kleine bolletjes. Die bolletjes zijn aan één kant gekleurd. Door middel van elektrische spanning worden de bolletjes een bepaalde kant opgedraaid. Van sommige ligt de gekleurde kant boven, van andere de neutrale kant. Daardoor ziet u letters op het scherm.

Momenteel verschijnen er ook apparaten op de markt die geen gebruik maken van e-ink, maar die men wel aanprijst als ereader. Deze apparaten maken gebruik van LCD-schermen waardoor de voordelen die hieronder worden genoemd niet meer opgaan.


Voordelen techniek

Een e-Ink e-reader heeft een aantal belangrijke voordelen: zo is het apparaat zeer energiezuinig. Wanneer het scherm eenmaal opgebouwd is, verbruikt het geen stroom meer. Alleen handelingen, zoals bladeren en het menu raadplegen kosten wat energie. Een e-reader kan wel tot drie weken zonder bijladen, ideaal voor op vakantie dus! Daarnaast gebruikt de e-reader geen achtergrondverlichting in het scherm. Dat wordt wel gebruikt in LCD-schermen van bijvoorbeeld tablets en goedkope e-readers.

Het scherm leest daardoor net als papier en is zeer rustig voor de ogen. Tot slot kan een e-reader een grote hoeveelheid e-books opslaan. Het interne geheugen van e-readers is vaak zo’n 2 GB, genoeg voor duizenden e-books. Daarnaast is het geheugen vaak uit te breiden met een extra geheugenkaart, meestal van het type micro SD.
 
 
Gebruiksgemak

Een e-reader biedt nog andere voordelen ten opzichte van een papieren boek. U kunt eenvoudig de lettergrootte aanpassen aan uw behoefte. Geen gedoe met boekenleggers of papiertjes om te onthouden waar u bent gebleven in een boek. De e-reader onthoudt dat voor u. Een ander voordeel is dat u vanuit huis nieuwe boeken aanschaft. U koopt of leent een e-boek en luttele seconden na de aanschaf zit u te lezen in uw nieuwe boek.